Reisen blir dyrere! Først var det prishopp på visum – nå innføres det hotellskatt: Skaper reaksjoner

Alanya/Oslo: Det er plan- og budsjettkommisjonen ved Tyrkias nasjonalforsamling (Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMMi)) som har behandlet forslaget om å innføre en hotellskatt på alle overnattingstilbydere. Det anslås at staten vil tjene nærmere 1,5 milliarder tyrkiske lira på hotellskatten.

En ukes ferie = 504 lira i skatt – hvor mye skal betales?
Ifølge plan- og budsjettkommisjonen, vil hotellskatten gjelde for alle overnattingstilbydere med unntak av offentlige institusjoner og studentboliger. Følgende hotellskatt per person som overnatter på 5-stjerners hotell- og boutiquehotell, vil være på 18 tyrkiske lira per natt. Det opplyses videre at hotellskatten ikke vil gjelde for barn under 12 år.

Som et eksempel, vil en familie på fire som bor på et 5-stjerners hotell, betale omlag 504 lira i skatt for en ukes ferie – som i dette regnstykket blir følgende: 18 lira * 7 netter * 4 voksne = 504 lira.

Hoteller med lavere standarder fordeles slik:

Overnatting på 4-stjernes hotell per natt: 12 lira.

Overnatting på 3-stjernes hotell, som også inkluderer leilighetshoteller, moteller, leiligheter og vandrerhjem per natt: 6 lira.

Turistindustrien ikke fornøyd
Allerede i oktober i år ble byrået for reiseliv- og utvikling «Turkey Tourism Promotion and Development Agency (TGA)» opprettet. En promillesats på 7,5 av hotellenes omsetning skulle bidra til å finansiere dette byrået. Av den grunn kan det fort oppstå påvirkningsløp, med et mål å påvirke beslutningstakerne.

Styreleder Müberra Eresin i Hotel Association of Turkey (TÜROB) forteller til medier, at industrien ikke kan håndtere skatt- og avgift, og sikter til nedgangen i turismen de siste årene som følge av terrorangrepene.

– Som en hel industri hvor vi nettopp har begynt å gjenopplive turismen i landet, er vi ikke i en posisjon til håndtere denne skatteleggelsen. Når både promillesatsen og skatt overlapper hverandre, vil det nå den røde linjen som vil skade turismen både på kort og lang sikt, sier hun.

Hun legger til:

– Dessuten ligger romprisene fortsatt på rundt 60 prosent lavere enn i 2012. Industrien bør derfor ikke bli «forstyrret», når den nettopp har begynt å komme seg ut av krisen.

Nestleder i Turkish Hoteliers Federation (TUROFED) og styreleder i Aegean Touristic Hotels and Investors Association (ETIK), Mehmet İşler, sier at det å innføre nye skatter i turistindustrien, betyr å skade og ødelegge den.

Prishopp på e-Visa
Som vi tidligere har skrevet, så har prisen på 180 dagers visum gått opp i pris. Økningen trådde i kraft f.o.m 17. oktober. Visumprisen øker altså fra 20 til 35 amerikanske dollar, noe som tilsvarer 75 prosent økning. Årsaken til økningen er foreløpig ukjent. Prishoppet gjelder også for flere land – blant annet Storbritannia. Borgere fra 109 land i verden er visumpliktige til Tyrkia. Alanyaposten har forsøkt å komme i kontakt med Utenriksdepartementet i Tyrkia, men har ikke lykkes. 


Har du noe å tilføye? Send en e-post til redaksjon@alanyaposten.no


Nyhet: Se dagens hotellpriser i Alanya og Antalya - oppdateres hver dag: