Fiskere fikk sjelden hai i garnet. Forsker: – Sjelden sett

Alanya/Oslo: Den 54 år gamle fiskeren Musa Sirinsurucu og hans kolleger fanget en sjelden hai i byen Konyaaltı, vest for Middelhavet i Antalya, skriver medier. Haien var omtrent to meter lang, og veide 60 kilo og ble sluppet ut i havet igjen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Sjelden sett
Dr. Mehmet Gokoglu, ved Fakultet for fiskeri ved Akdeniz University, sier til medier at sandhaier fra tid til annen blir sett i Middelhavet.

Sandhaiene er ufarlige. Det er ikke en hai som angriper oss mennesker. Det er ikke nødvendig å være redd dem. Det er en art som tidvis kommer inn til kystfarvannet. For mange år siden ble haien ofte observert i Middelhavet, sier Gokoglu.

Fakta
Sandhaier er en familie av bruskfisker i ordenen håbranner. Familien omfatter fire arter utbredt i grunne, tropiske hav. De er fiskeetere med lange, spisse tenner.

Artene har innvendig befruktning og fosterutvikling. Opprinnelig produseres det en rekke egg, mange av eggene blir spist av de fostrene som klekkes først. Siden blir også mange av de klekkede fostrene spist av de større søsknene, og til slutt er det bare to unger igjen.

Slik foster-kannibalisme er vanlig hos mange haier. Disse fødes etter 8-9 måneder og er da cirka 1 meter lange. Sandhaiene omfatter blant annet sandtigerhaien, Carcharias taurus. Den blir opptil 4,5 meter og er vidt utbredt i Atlanterhavet.

Kilde: Sandhaier. (2019, 2. juli). I Store norske leksikon. Hentet 24. desember 2019 fra https://snl.no/sandhaier

Se dagens hotellpriser (oppdatert 20.01.2020) i Alanya og Antalya: