EKSKLUSIVT intervju med Tyrkias nye ambassadør i Norge

I dette eksklusive intervjuet forteller Tyrkias nye ambassadør hva han mener om turismen. Dersom du har noe å tilføye, så klikk her for å kontakte oss!

Fortell litt om deg selv – du virker å være en profesjonalisert ambassadør ift. tidligere erfaringer!

– Jeg heter Fazlı Çorman, og er en profesjonell tjenestemann for det tyrkiske utenriksdepartementet. Det vil si jeg er en ambassadør med yrkesprofesjonell bakgrunn. Etter å ha fullført universitetsutdannelsen begynte jeg å jobbe for utenriksdepartementet, og jeg har i over 30 år hatt ulike stillinger i forskjellige land for den tyrkiske utenrikstjenesten.

– Til slutt, i desember 2018, kom jeg til Norge. Hvis vi skal begynne med det siste først og deretter bevege oss til eldre datoer, så kan jeg beskrive de tidligere stillingene mine slik; Før Norge var jeg utenrikstjenestens Asia-leder, og før det var jeg ambassadør i Jemen. Før det igjen tjenestegjorde jeg i New York som Tyrkias faste, assisterende visedelegasjon til FN, og akkurat i den perioden satt faktisk Tyrkia i FNs Sikkerhetsråd! Mellom 2009 og 2010 tjenestegjorde jeg midlertidig som Tyrkias faste delegasjon til FNs Sikkerhetsråd.

– Foruten dette har jeg tidligere, i perioden 2005-2007, tjenestegjort som assisterende Irak-utsending; dette var en tjeneste som innebar at jeg ofte måtte reise med fly til Bagdad, Arbil og Mosul. Jeg har ellers tidligere tjenestegjort som ambassaderåd i Ottawa i Canada, og før det var jeg assisterende avdelingsleder for opplysningskontoret.

– Lederen for opplysningskontoret er talsperson for det tyrkiske utenriksdepartementet, og jeg var hans nestleder og hadde denne stillingen i to år. Før det tjenestegjorde jeg ved den tyrkiske ambassaden i Tokyo i Japan, og før det igjen var jeg generalkonsul i Oman og i Hellas. Og går vi lenger tilbake i tid begynte jeg på min karriere for det tyrkiske utenriksdepartementet som tjenestemann av lavere grad i 1985. Sånn, da har vi gått gjennom min yrkeskarriere fra dagens dato til starten på det hele i 1985!

Artikkelen fortsetter under bildet

Sommeren 2013 ferierte nærmere 400.000 nordmenn i Tyrkia. Vi er kritiske nå fordi nærmeste turistkontor vi kommer til, er den svenske «Turkiska Ambassadens Kultur och Turisminfo». Jobbes det strategisk innenfor turisme her til lands?

– Det stemmer at vi ikke har en egen attaché for kultur og turisme. Det er noe vi gjerne skulle ha hatt, men som dere vet er det ikke mulig å sende disse tjenestepersonellene til alle ambassadene, dette handler litt om budsjett også. Når det er sagt er vår attaché i Sverige også ansvarlig for Norge. Dette bestemmes også litt ut fra befolkningens størrelse og for behovet som finnes. Selvsagt skulle vi ønske at vi hadde en egen turistinformasjons-attaché tilknyttet vår ambassade her. I den forbindelse vil jeg si at vi ser på det tyrkiske samfunnet her som viktige støttespillere, og som en viktig kulturell brobygger mellom Norge og Tyrkia. Og ambassaden viser også sin støtte til det tyrkiske samfunnet gjennom forskjellige arrangementer. Her har vi et tyrkisk miljø med mange høyt utdannede andre- og tredjegenerasjons innvandrere. Aktiviteter som blir gjort i det tyrkiske miljøet for å ivareta tyrkisk kultur, vil samtidig bety at nordmenn får mer informasjon om Tyrkia.

– I den forbindelse prøver jeg å støtte og delta på aktivitetene som gjennomføres av de norsk-tyrkiske organisasjonene her. En annen ting som er viktig når det gjelder turisme er luftveistransport, det vil si flyreiser, siden Norge ligger et stykke unna Tyrkia. Tyrkias nasjonale flyselskap, Turkish Airlines, gjør markedsføring for Tyrkia gjennom ulike kampanjer, og dette er noe vi også støtter. De står ikke bare bak informasjonskampanjer; Turkish Airlines prøver også å kunne tilby rimelige flybilletter gjennom forskjellige kampanjer, og vi prøver å koordinere disse kampanjene. Dessuten tilbyr også andre tyrkiske flyselskaper, slik som Pegasus, SunExpress og andre, ofte reiser til Tyrkia. Norske selskaper som SAS og Norwegian følger også med på det tyrkiske markedet.

– En annen viktig faktor her er muligheten norske statsborgere har for å kunne kjøpe eiendommer i Tyrkia, og som kjent har det i de siste årene blitt lettere for utlendinger å kjøpe eiendom i Tyrkia. Vi ser at det er utbredt bruk av denne muligheten, noe som både vi og nordmenn er glade for. Vi ønsker å støtte og øke antallet av liknende tiltak.

– Hva er ditt favorittreisemål i Tyrkia?

– Tyrkia er et land som byr på mange muligheter innen reise. Hver del av landet har sin egen sjarm. Selv passer ikke det meg å tilbringe mange dager av ferien ved stranda; jeg blir fort brent av solen og dette kan gi ubehag lenge. Jeg bruker mest tid på å reise fra sted til sted. Hvis jeg for eksempel har reist til områdene ved Middelhavet og Egeerhavet, bruker jeg et par dager på stranden og bruker deretter tiden på å besøke severdigheter fra antikken i området, og i Tyrkia er det faktisk fullt av antikke severdigheter langs strandområdene.

– Mitt virkelige favorittsted i Tyrkia er derimot Cappadocia-regionen. Göreme, Uçhisar, Ürgüp og andre, mindre tettsteder i området er som kjent populære reisemål for turistene. Også har vi Svartehavskysten, med særlig Rize, Trabzon og Artvin. Dette er steder jeg ofte foretrekker å besøke på grunn av den vakre naturen og det fine klimaet; særlig i sommermånedene er det svalt og kjempefint her, mens Middelhavskysten kan være for varmt for meg. Jeg besøker ofte disse stedene med familien. Byene i sentrale og i sørøstlige Anatolia, slik som Mardin, Urfa, Gaziantep, har også sin egen sjarm. Og jeg kan selvsagt heller ikke unnlate å nevne Istanbul – vi elsker den byen!

– Hva har Tyrkia å by på?

– Naturlig nok er Norge et land med kalde og lange vintre, og for nordmenn som også fortjener en strandferie, er Tyrkia selvsagt et attraktivt reisemål. Det første man tenker på er strendene langs Middelhavet – særlig i Antalya og omegn finnes det mange fine solfylte feriesteder.

– Det er nok det første som man tenker på og som virker attraktivt ved Tyrkia for nordmenn, og vi vet at det særlig er Antalya og Alanya som er nordmennenes favoritter. Men dette er selvfølgelig ikke alt. Gjennom dette får nordmenn muligheten til å bli kjent med Tyrkias kultur, tradisjoner, historie og landets tiltrekningskraft som ligger i den kulturelle rikdommen. Tyrkia er som et museum!